Drones redden levens

aerialsoluti blog

Drones redden levens

Tegenwoordig worden drones steeds vaker ingezet om te helpen bij het redden van levens. In het jaar 2013 is een onderzoek gestart met als doel om te kijken naar de mogelijkheden om drones toe te passen bij reddingsacties. Sinds 2013 zijn tenminste 60 mensenlevens gered met behulp van drones, welke eigenlijk voor particulier gebruik bedoeld zijn. Meer dan de helft van deze reddingsacties vonden plaats in het afgelopen jaar. De potentie van het gebruik van particuliere drones voor het redden van levens is dan ook erg groot.

drone defibrillator

Drone defibrillator TU Delft

Drones waren breed inzetbaar

Het onderzoek werd uitgevoerd door DJI, één van de grote spelers op drone gebied. Hieruit bleek dat drones konden werden ingezet voor veel verschillende omstandigheden. In 2013 werd er een man opgespoord die de weg naar huis niet meer terug kon vinden door veel sneeuwval. Evenals in 2015 werden drones ingezet om reddingsvesten te leveren aan jongeren die vast kwamen te zitten in een rivier. Ook werden er in het verleden vaak drones gebuikt om mensen met hartfalen te helpen. De drone is dan voorzien van een hart defibrillator. Echter dienen aanwezigen het apparaat te gebruiken want dit is nog niet geautomatiseerd. Hoeveel mensen er in het verleden gered zijn door drones is niet precies te bepalen. Dit komt omdat alle incidenten worden geregistreerd, maar niet het aantal personen die daarbij betrokken waren.

Drones werden bestuurd door gewone burgers

Uit het onderzoek is gebleken dat de drones lang niet altijd door professionele reddingswerkers werden gebruikt, maar werden vaak gewoon door normale burgers bestuurd. In veel van deze gevallen was er toevallig iemand met een drone aanwezig die deze kon inzetten. Dji vindt dat er bij iedere noodsituatie 112 gebeld moet worden. Ook denkt Dji dat er in de toekomst veel meer mensen gered zullen worden door particuliere drone bezitters, omdat de technologie steeds beter wordt en omdat het goedkoper wordt om een drone aan te schaffen.

bron: https://www.dronewatch.nl/2017/03/17/drones-redden-gemiddeld-een-leven-per-week/

Share this:

10 Redenen waarom je drones moet gebruiken voor inspecties

aerialsoluti nieuws

Er zijn een flink aantal overwegingen te maken voordat je een bemande werkplek vervangt door een stukje vliegende technologie, en kiezen tussen een drone of een technicus/inspecteur is niet anders.

Wij geven je 10 redenen waarom industriële en bouwkundige bedrijven tegenwoordig kiezen voor drones om hun inspecties uit te voeren.

Diepgaande data zonder de veiligheidsrisico’s
Industriële inspecties gaan gepaard met serieuze risico’s, of het nu komt door de gevaarlijke aard van elektrisch en mechanisch materiaal of door de hoogte van de gebouwen die geïnspecteerd moeten worden. De mogelijkheid om diepgaande data te verzamelen zonder je personeel aan risico’s bloot te stellen is een enorm voordeel van het gebruik van drones. Het kan zijn dat enig technisch werk nog altijd menselijke expertise vereist, maar bedrijven zijn tegenwoordig in staat om riskante activiteiten te verminderen en de kans op letsel bij werknemers/aannemers te reduceren.

Minder of geen technische onderbrekingen
Afhankelijk van de aard van het gebouw, kunnen controles door personeel vereisen dat de apparatuur uitgeschakeld moet worden om persoonlijk letsel te voorkomen. Met drones kan de downtime voor machines (zoals windturbines) drastisch worden gereduceerd, omdat deze alleen moet worden uitgeschakeld wanneer de bewegende onderdelen voor inspectie stil moeten staan.

Werken in nieuwe omgevingen
Drones reduceren de noodzaak voor uitgebreide risico analyses en planning wanneer een nieuwe omgeving wordt verkend. Bijvoorbeeld, een bouwlocatie kan nauwkeurig worden geïnspecteerd voordat er ook maar een enkel persoon op de locatie aanwezig is geweest – dit betekent dat zij op voorhand volledig zijn voorbereid op gevaren en structurele zwaktes die zij dienen te ontwijken.

Minder gezondheids- en veiligheidscontroles
Of het nu een dak inspectie is of een structureel onderzoek van een flatgebouw, er zijn regels op het gebied van gezondheid en veiligheid die gevolgd moeten worden wanneer er een menselijke arbeider in wordt gezet om een hoog of anderszins mogelijk gevaarlijke locatie te inspecteren. Bij het gebruik van drones in plaats van mensen zijn deze gezondheids- en veiligheidseisen grotendeels –of zelfs volledig- gereduceerd!

Voor en na de inspectie
Drones maken het je mogelijk om foto’s en video’s te maken voor en na inspectie en vakwerk. Met behulp van GPS kunnen precisie foto’s worden genomen vanuit precies dezelfde positie als de eerst keer, en drone camera’s hebben ook nog eens het voordeel dat zij vanuit hoeken en aanzichten kunnen opnemen waar vanuit dit als mens niet mogelijk is.

 

Krijgt het werk sneller gedaan
Menselijke arbeiders dienen heel nauwkeurig te zijn bij het uitvoeren van inspecties, niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook om zeker te weten dat zij de benodigde data direct in één keer vergaren. Drones maken het mogelijk om sneller grondige werkzaamheden uit te voeren. En met de camera’s en software kan data direct worden teruggestuurd naar professionele grondploegen, waardoor de informatie nauwkeuriger kan worden bestudeerd zonder iemand aan enigerlei risico’s bloot te stellen.

Kostenbesparend
Terwijl inspecties routinewerk kunnen zijn, worden inspecties ook vaak ingezet nadat er een bestaand probleem is geconstateerd – dat betekent dat er haast geboden is bij het vinden van het exacte probleem. Neem bijvoorbeeld een lekkend dak; bij beschikbaarheid van inspectie drones kun je je de tijd besparen die normaliter nodig is voor het opbouwen van steigers of het organiseren van een bouwkraan. Daardoor kun je vervolgens kosten besparen op de huur van werktuigen en de kosten op de uiteindelijke schade reduceren.

Lagere verzekeringskosten
Het spreekt voor zich dat hogere risico’s voor je personeel gepaard gaan met hogere verzekeringspremies. Nog een geweldig ding aan drones, wanneer je de menselijke inspecties door UAV inspecties vervangt is er geen noodzaak om de risico’s te dekken voor technici of inspecteurs die vallen of anderszins gewond raken bij het inspecteren van gebouwen.

Meerdere inspecties per dag
Terwijl het voor een inspecteur vaak niet mogelijk is om een naar meerdere locaties op een dag te kijken, geven drones je de mogelijkheid om op een efficiënte manier meerdere nabijgelegen locaties (bijvoorbeeld een rij huizen) te bekijken in één sessie.

Beter voor het milieu
Traditionele inspectiemethoden kunnen kostbaar zijn voor zowel het bedrijf als het milieu. Bijvoorbeeld, normaliter worden hoogspanningskabels per helikopter geïnspecteerd – met een hoog brandstofverbruik en bijbehorende uitstoot. Drones verlichten deze onnodige productie en verminderen tegelijkertijd de geluidsvervuiling.

drone inspectie

Drone inspecties leveren een grote tijdswinst op en een significante vermindering van arbeidsongevallen.

Share this:

Onze drones officieel ingeschreven

aerialsoluti Geen categorie

Onze drones werden vandaag 13/05/2016 officieel ingeschreven in bij het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart en dat maakt ons het 2de bedrijf in België waarvan de drones officieel geregistreerd zijn. Bij deze kunnen we dus volledig gereglementeerd drone vluchten uitvoeren op Belgisch grondgebied.

inschrijving registratie drone

Share this:

Het nieuwe KB voor drones is geplubliceerd

aerialsoluti Geen categorie

Eindelijk is het zover, na maanden van onzekerheid is het KB gepubliceerd en zal ingaan op 25 april 2016. Het signaal om ook in België van start te gaan met de drone industrie. U kan het nieuwe KB hier alvast doornemen. KB drone wetgeving

drone wetgeving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this:

Nieuw KB voorgesteld

aerialsoluti nieuws

Het nieuwe KB (Koninklijk Besluit) is net door de minister van mobiliteit voorgesteld en moet nog wel door de raad van state nagelezen worden. Het KB wordt verwacht eind Maart begin April 2016.

Er zijn 3 klasses voorzien:

wetgeving drones klasses

De tussencategorie tot 5kg mag normaal niet gebruikt worden voor commercieel gebruik maar je mag er af en toe wel gebruik van maken voor professionele redenen, bvb een landbouwer die zijn gronden wil inspecteren.

In de hoogste klasse tot 150kg zal nog wel een onderscheid gemaakt worden tussen gemiddeld risico vluchten en hoog risico vluchten zoals boven mensen vliegen.

Share this:

Pix4D fotogrammetrie software

aerialsoluti blog

Overweegt u dus een drone te kopen? We gaven eerder al aan dat er specifieke software nodig is om de tijdens de drone inspectie gemaakte beelden uit te kunnen lezen. Bij Aerialsolutions maken we gebruik van Pix4D software. Dit programma kunt u downloaden op uw eigen computer. Daarnaast is het mogelijk om het programma als app voor Android of iOS op uw smartphone te downloaden. Pix4D heeft een vlotte verwerkingstijd en geeft u de ruimte om te werken met zeer scherpe beelden uit uw drone inspectie. Groot voordeel hierbij is dat er in principe geen eisen gesteld worden aan de camera waarmee de beelden worden geschoten. Het programma kan namelijk met alle soorten beelden werken. Ook het schieten van beelden vanuit verschillende hoeken en standpunten is voor de software geen valkuil. Het programma is krachtig genoeg om de beelden op elkaar aan te laten sluiten en eventuele vertekeningen weg te werken.
In het programma kunt u drie verschillende bewerkingtools gebruiken om de beelden van de mapping te corrigeren. De eerste tool is de rayCloud editor. Met deze editor kunt u een 3D puntenwolk combineren met de gemaakte beelden. Hiermee is makkelijk vast te stellen welke beelden er beschikbaar zijn en hoe deze beelden zijn opgebouwd. De editor maakt het beoordelen en analyseren van de beelden zo een stuk eenvoudiger.
De tweede tool die u kunt gebruiken voor de bewerking van de beelden is de Mosaic editor. Met behulp van deze editor maakt u op een simpele manier een overzicht van de tijdens de mapping vlucht gemaakte beelden.
De laatste tool die u kunt gebruiken is de Index calculator. Hiermee kunt u indexkaarten voor precisielandbouw ontwerpen of indien nodig aanpassen. Ook is het mogelijk om resultaten te integreren voor verschillende toepassingskaarten. Zo kunt u vervolgens ook met de beelden werken in AG-management softwarepakketten. Maar er is ook andere output mogelijk. Zo kunt u met Pix4D software objecten ontwerpen en zelfs animeren. Ook kunt u met de software een basis leggen die u verder kunt uitwerken met GIS- of CAD-software.
Overweegt u een drone te kopen? Overweeg dan ook de aanschaf van speciale software, zoals bijvoorbeeld Pix4D.

Share this:

Luchtfotografie met drones

aerialsoluti blog, Geen categorie

Ken de wet- en regelgeving
Voordat je een vliegende robot de lucht in stuurt is het belangrijk om jezelf in te laten lichten over de lokale wet- en regelgeving. Zo mag je in de Verenigde Staten bijvoorbeeld met je drone niet hoger dan 122 meter vliegen en mag je niet binnen een straal van 5 kilometer van een vliegveld of vliegverkeer komen. Ook zijn er plaatsen waar de wetgeving rondom huisvredebreuk ook het luchtruim boven een gebied omvat, wat inhoudt dat je niet zomaar met je drone boven land of gebouwen van anderen mag vliegen.

Drones
Nu je je in de wet- en regelgeving hebt verdiept, kan je je gaan focussen op het vinden van de drone die aan jouw wensen en behoeftes voldoet. Het is daarbij in eerste instantie verstandig om een goedkope drone aan te schaffen die vaak niet meer dan 100 euro hoeft te kosten, aangezien de kans groot is dat de eerste paar vluchten met wat crashes gepaard gaan.

Zodra je geoefend hebt met het vliegen met je goedkope drone, kan je de overstap maken naar grotere, meer geavanceerde modellen. Deze beginnen bij enkele honderden euro’s, waarbij je er echter wel rekening moet houden dat niet iedere drone direct met een camera geleverd wordt. Deze is echter wel noodzakelijk als je bedoeling is om weleens een luchtfoto of luchtvideo te nemen. Veelal zijn de drones met ingebouwde camera’s twee maal zo duur als de modellen zonder, maar hierbij heb je wel de verzekering dat je er direct uit de doos een mooie luchtfoto mee kan gaan maken.

Als je kiest voor een drone zonder ingebouwde camera is het belangrijk dat je van tevoren bedenkt wat voor camera je nodig hebt om je mooie luchtfoto te kunnen maken. Het maximale gewicht dat een drone kan dragen wanneer deze in de lucht is zal namelijk een rol spelen in welke drone welke camera ondersteund. Kijk daarnaast goed naar de batterij duur van de drone om te zien hoe lang deze in de lucht kan blijven en de manier waarop de drone bestuurd wordt: Via een afstandbediening of via je telefoon en tablet.

Share this:

Professionele drone techniek: remote sensing

aerialsoluti blog, Geen categorie

‘Remote sensing’ betekent vrij vertaald ‘voelen op afstand’. Met behulp van deze techniek kunnen objecten of gebieden vanaf afstand onderzocht worden. Eerder kon u al lezen dat drone inspectie gebruikt wordt door sommige Franse wijnboeren. Ook remote sensing wordt voornamelijk toegepast voor drone inspectie in de agrarische sector. Zeker voor grote landbouwbedrijven kan het de overweging waard zijn om een drone te kopen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de elektromagnetische straling die wordt gereflecteerd door de aardbodem. Een sensor op de drone registreert tijdens de drone inspectie de hoeveelheid straling. Daarnaast worden er vaak optische sensoren gebruikt. Deze kunnen tijdens de drone inspectie vanuit de lucht de bodem en begroeiing goed in beeld brengen. Met deze beelden kan bijvoorbeeld de bovengrondse biomassa in beeld gebracht worden. Om een optisch zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen worden er vaak camera’s gebruikt met een zeer hoge resolutie. Zo kan de drone de gewassen zeer gedetailleerd weergeven. De beelden gemaakt voor remote sensing zijn niet zo snel uit te lezen als de visuele beelden. Er is speciale software nodig om de informatie te verwerken. Om de beelden te kunnen gebruiken is ten eerste een geometrische correctie noodzakelijk. Door deze correctie is het mogelijk om de exacte locatie van de tijdens de drone inspectie verkregen data vast te stellen. Dit is belangrijk, omdat remote sensing draait om vergelijking. De beelden van de voorgaande professionele drone inspecties kunnen naast elkaar gelegd worden. Alleen zo kan er een duidelijk beeld van de groei van de gewassen gevormd worden. Remote sensing kan door veel verschillende oorzaken verstoord worden, onder andere door bewegingen van de scanner, het perspectief van de sensor en de snelheid van de drone. Geometrische correctie na de drone inspectie is daarom zeer noodzakelijk. Dat is echter niet de enige correctie die er moet plaatsvinden. De beelden van de drone inspectie moeten namelijk ook nog resampling ondergaan. Dit is nodig, omdat bij een geometrische correctie pixels kunnen verdraaien, terwijl de structuur van de pixels dat eigenlijk niet toestaat. Om weer een correct beeld te krijgen moeten de pixels daarom weer op de juiste manier verwerkt worden. In sommige gevallen worden de pixels zelfs opgedeeld in nog kleinere deeltjes, zodat de weergave zo exact mogelijk is. De derde en laatste correctie die er moet plaatsvinden is de atmosferische correctie. De metingen van de drone inspectie worden namelijk beïnvloed door de omstandigheden in de lucht. Is de lucht tijdens de drone inspectie vochtig? Dan zal de waterdamp ervoor zorgen dat het signaal dat de drone binnenkrijgt afwijkt van het signaal dat er zou binnenkomen tijdens een andere weertype. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, omdat de beelden van verschillende drone inspecties met elkaar vergeleken moeten worden. Pas na alle drie de bovengenoemde correcties zijn de beelden van de drone inspectie bruikbaar voor verdere analyse. Wanneer u overweegt een drone te kopen is het dus goed om stil te staan bij de noodzaak van verdere analyse van gemaakte beelden. U kunt besluiten een drone te kopen, maar daarmee bent u er nog niet!

Share this:

Professionele drone techniek: de thermische camera

aerialsoluti blog, Geen categorie

Professionele drone techniek: de thermische camera

Eerder kon u al lezen dat de thermische camera ideaal is om te gebruiken bij zoekacties naar vermisten. Ook bij het opsporen van verdachten die op de vlucht zijn is het gebruik van een professionele drone met thermische camera handig. Doordat de camera tijdens de drone inspectie temperaturen meet, valt iemand snel op in een verder koude omgeving. Maar het is niet alleen mogelijk om mensen te traceren. De drone vangt tijdens de drone inspectie bijvoorbeeld ook de warmte van een auto die net is gestopt. Dit kan erg nuttig zijn wanneer er een vluchtauto gezocht wordt. Een warme motor betekent dan dat de verdachten waarschijnlijk ook nog niet ver weg zijn. Zo’n drone inspectie geeft dan dus veel aanknopingspunten die anders niet gevonden zouden zijn. Aerialsolutions BV gebruikt voor deze acties thermische camera’s van Flir. Het grote voordeel van deze camera’s is dat ze makkelijk zijn te monteren op een professionele drone. Ze zijn klein (5 op 3 centimeter) en wegen bijna niets (slechts 72 gram). Daarbij is er een ruime keuze aan lenzen, beschikbaar van 7,5 tot 100 millimeter. De gevoeligheid van de Flir camera’s is verbazingwekkend: ze kunnen temperaturen tussen de -50 en 327 graden Celcius waarnemen. Ook wat betreft de resolutie horen ze thuis op een professione drone die gebruikt wordt voor drone inspectie. De resolutie is namelijk 640 x 512 (640) of 336 x 256 (336). Zoekt u een goede thermische camera? Dan zijn deze Flir camera’s dus een goede optie om voor uw drone te kopen.

Professionele drone techniek: GPS waypoints

Eerder legden we al uit dat GPS gebruikt kan worden voor geomapping. Maar GPS heeft nog meer mogelijkheden. GPS waypoints maken het uitvoeren van de professionele drone inspectie nog makkelijker. Hiervoor worden de 2.4Ghz datalink en iPad groundstation software gebruikt. Op de iPad kan de geplande route voor de professionele drone inspectie ingevoerd worden. Daarna kan de professionele drone de lucht in en is verdere besturing vanaf de grond niet meer nodig. De besturing voor de drone inspectie wordt namelijk verder door de iPad uitgevoerd en gecontroleerd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de waypoints die zijn ingevoerd. De drone vliegt van punt naar punt en kan foto’s nemen als dat nodig is. Ook dit kan van tevoren ingesteld worden. Daarbij kunt u zelfs per waypoint aangeven vanaf welke hoogte de drone inspectie moet plaatsvinden. Maar dat is niet het enige dat u kunt instellen. U kunt bijvoorbeeld ook aangeven hoelang de professionele drone op een waypoint moet blijven hangen of in welke richting de foto’s genomen moeten worden. En loopt de drone inspectie niet zoals u voor ogen had? Het is tijdens de inspectie nog mogelijk om de vlucht te wijzigen. Als het nodig is kunt u zelfs de besturing weer overnemen van de iPad. Daarbij krijgt u via de iPad alle routegegevens binnen. Zo weet u alles over de hoogte, de snelheid en de gevolgen afstand. U houdt zo dus volledige controle over de professionele drone inspectie. Na de vlucht is het mogelijk om de gegevens verder uit te werken met behulp van speciale software. Deze software kunt u (laten) installeren op uw eigen laptop of computer.

Share this: