10 Redenen waarom je drones moet gebruiken voor inspecties

aerialsoluti nieuws

Er zijn een flink aantal overwegingen te maken voordat je een bemande werkplek vervangt door een stukje vliegende technologie, en kiezen tussen een drone of een technicus/inspecteur is niet anders.

Wij geven je 10 redenen waarom industriële en bouwkundige bedrijven tegenwoordig kiezen voor drones om hun inspecties uit te voeren.

Diepgaande data zonder de veiligheidsrisico’s
Industriële inspecties gaan gepaard met serieuze risico’s, of het nu komt door de gevaarlijke aard van elektrisch en mechanisch materiaal of door de hoogte van de gebouwen die geïnspecteerd moeten worden. De mogelijkheid om diepgaande data te verzamelen zonder je personeel aan risico’s bloot te stellen is een enorm voordeel van het gebruik van drones. Het kan zijn dat enig technisch werk nog altijd menselijke expertise vereist, maar bedrijven zijn tegenwoordig in staat om riskante activiteiten te verminderen en de kans op letsel bij werknemers/aannemers te reduceren.

Minder of geen technische onderbrekingen
Afhankelijk van de aard van het gebouw, kunnen controles door personeel vereisen dat de apparatuur uitgeschakeld moet worden om persoonlijk letsel te voorkomen. Met drones kan de downtime voor machines (zoals windturbines) drastisch worden gereduceerd, omdat deze alleen moet worden uitgeschakeld wanneer de bewegende onderdelen voor inspectie stil moeten staan.

Werken in nieuwe omgevingen
Drones reduceren de noodzaak voor uitgebreide risico analyses en planning wanneer een nieuwe omgeving wordt verkend. Bijvoorbeeld, een bouwlocatie kan nauwkeurig worden geïnspecteerd voordat er ook maar een enkel persoon op de locatie aanwezig is geweest – dit betekent dat zij op voorhand volledig zijn voorbereid op gevaren en structurele zwaktes die zij dienen te ontwijken.

Minder gezondheids- en veiligheidscontroles
Of het nu een dak inspectie is of een structureel onderzoek van een flatgebouw, er zijn regels op het gebied van gezondheid en veiligheid die gevolgd moeten worden wanneer er een menselijke arbeider in wordt gezet om een hoog of anderszins mogelijk gevaarlijke locatie te inspecteren. Bij het gebruik van drones in plaats van mensen zijn deze gezondheids- en veiligheidseisen grotendeels –of zelfs volledig- gereduceerd!

Voor en na de inspectie
Drones maken het je mogelijk om foto’s en video’s te maken voor en na inspectie en vakwerk. Met behulp van GPS kunnen precisie foto’s worden genomen vanuit precies dezelfde positie als de eerst keer, en drone camera’s hebben ook nog eens het voordeel dat zij vanuit hoeken en aanzichten kunnen opnemen waar vanuit dit als mens niet mogelijk is.

 

Krijgt het werk sneller gedaan
Menselijke arbeiders dienen heel nauwkeurig te zijn bij het uitvoeren van inspecties, niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook om zeker te weten dat zij de benodigde data direct in één keer vergaren. Drones maken het mogelijk om sneller grondige werkzaamheden uit te voeren. En met de camera’s en software kan data direct worden teruggestuurd naar professionele grondploegen, waardoor de informatie nauwkeuriger kan worden bestudeerd zonder iemand aan enigerlei risico’s bloot te stellen.

Kostenbesparend
Terwijl inspecties routinewerk kunnen zijn, worden inspecties ook vaak ingezet nadat er een bestaand probleem is geconstateerd – dat betekent dat er haast geboden is bij het vinden van het exacte probleem. Neem bijvoorbeeld een lekkend dak; bij beschikbaarheid van inspectie drones kun je je de tijd besparen die normaliter nodig is voor het opbouwen van steigers of het organiseren van een bouwkraan. Daardoor kun je vervolgens kosten besparen op de huur van werktuigen en de kosten op de uiteindelijke schade reduceren.

Lagere verzekeringskosten
Het spreekt voor zich dat hogere risico’s voor je personeel gepaard gaan met hogere verzekeringspremies. Nog een geweldig ding aan drones, wanneer je de menselijke inspecties door UAV inspecties vervangt is er geen noodzaak om de risico’s te dekken voor technici of inspecteurs die vallen of anderszins gewond raken bij het inspecteren van gebouwen.

Meerdere inspecties per dag
Terwijl het voor een inspecteur vaak niet mogelijk is om een naar meerdere locaties op een dag te kijken, geven drones je de mogelijkheid om op een efficiënte manier meerdere nabijgelegen locaties (bijvoorbeeld een rij huizen) te bekijken in één sessie.

Beter voor het milieu
Traditionele inspectiemethoden kunnen kostbaar zijn voor zowel het bedrijf als het milieu. Bijvoorbeeld, normaliter worden hoogspanningskabels per helikopter geïnspecteerd – met een hoog brandstofverbruik en bijbehorende uitstoot. Drones verlichten deze onnodige productie en verminderen tegelijkertijd de geluidsvervuiling.

drone inspectie

Drone inspecties leveren een grote tijdswinst op en een significante vermindering van arbeidsongevallen.

Share this: