Drones redden levens

aerialsoluti blog

Drones redden levens

Tegenwoordig worden drones steeds vaker ingezet om te helpen bij het redden van levens. In het jaar 2013 is een onderzoek gestart met als doel om te kijken naar de mogelijkheden om drones toe te passen bij reddingsacties. Sinds 2013 zijn tenminste 60 mensenlevens gered met behulp van drones, welke eigenlijk voor particulier gebruik bedoeld zijn. Meer dan de helft van deze reddingsacties vonden plaats in het afgelopen jaar. De potentie van het gebruik van particuliere drones voor het redden van levens is dan ook erg groot.

drone defibrillator

Drone defibrillator TU Delft

Drones waren breed inzetbaar

Het onderzoek werd uitgevoerd door DJI, één van de grote spelers op drone gebied. Hieruit bleek dat drones konden werden ingezet voor veel verschillende omstandigheden. In 2013 werd er een man opgespoord die de weg naar huis niet meer terug kon vinden door veel sneeuwval. Evenals in 2015 werden drones ingezet om reddingsvesten te leveren aan jongeren die vast kwamen te zitten in een rivier. Ook werden er in het verleden vaak drones gebuikt om mensen met hartfalen te helpen. De drone is dan voorzien van een hart defibrillator. Echter dienen aanwezigen het apparaat te gebruiken want dit is nog niet geautomatiseerd. Hoeveel mensen er in het verleden gered zijn door drones is niet precies te bepalen. Dit komt omdat alle incidenten worden geregistreerd, maar niet het aantal personen die daarbij betrokken waren.

Drones werden bestuurd door gewone burgers

Uit het onderzoek is gebleken dat de drones lang niet altijd door professionele reddingswerkers werden gebruikt, maar werden vaak gewoon door normale burgers bestuurd. In veel van deze gevallen was er toevallig iemand met een drone aanwezig die deze kon inzetten. Dji vindt dat er bij iedere noodsituatie 112 gebeld moet worden. Ook denkt Dji dat er in de toekomst veel meer mensen gered zullen worden door particuliere drone bezitters, omdat de technologie steeds beter wordt en omdat het goedkoper wordt om een drone aan te schaffen.

bron: https://www.dronewatch.nl/2017/03/17/drones-redden-gemiddeld-een-leven-per-week/

Share this: