Branden bestrijden met drones

aerialsoluti nieuws

Drones kunnen in de nabije toekomst waarschijnlijk assisteren bij het blussen van branden. Jaarlijks gaan grote lappen grond verloren aan bosbranden, maar dat kan een halt toegeroepen worden door het gebruik van een professionele drone. Dat zegt Embention, een Spaans bedrijf dat zich bezig houdt met de productie van drones.

Spanje als voorbeeld

Volgens Embention is Spanje een goed voorbeeld van een land dat drones inzet voor de bestrijding van bosbranden. Bij de hevige bosbranden van dit jaar worden de drone op verkenningstocht ingezet. Daarvoor heeft het land een klein aantal toestellen aangeschaft.

Op dit moment zit de wetgeving nog wat ingewikkeld in elkaar. In bepaalde bestemmingsplannen is opgenomen dat vliegverkeer (waaronder drones, red.) niet toegestaan is. De Spaanse overheid werkt er nu aan in bepaalde regio’s het plan aan te passen. Het vliegen met een professionele drone wordt daar dan toegestaan.

Rookmelder

Drones kunnen in de toekomst werken als rookmelders. Om grote bosbranden te voorkomen, moet een drone regelmatig de lucht in om grond te inspecteren. Als er al iets rookt, wordt de hoeveelheid rook gemeten. Dankzij speciale algoritmes weet de brandweer of er sprake is van een noodgeval.

Drones al getest bij noodgevallen

Brandweerdrones zijn al uitgebreid getest, stelt Embention. Zo zijn er proeven geweest waarbij een explosie werd nagebootst. Een thermische camera met een optische sensor kan direct de nodige data versturen. Zo wordt meteen  duidelijk of er bijvoorbeeld dreiging is voor de volksgezondheid.

Het Spaanse bedrijf wijst erop dat de toestellen multi-inzetbaar zijn. Zo zouden ze ook gebruikt kunnen worden bij het zoeken van vermiste personen, in het geval van een overstroming en om aardbevingen te voorkomen.

Minder tijdverlies

Volgens Embention kunnen drones een wereld van verschil betekenen. Een reddingsploeg van vijf man heeft meestal twee uur per vierkante kilometer nodig om slachtoffers te vinden. Met een drone zou dat slechts 20 minuten duren.

Ontwikkeling van drones

In de toekomst kunnen drones in complete brandhaarden vliegen. Er wordt gewerkt aan prototypes die bestand zijn tegen temperaturen van 1000 graden Celsius.. In theorie zou een professionele drone dan in een brandend gebouw kunnen vliegen.

Share this: