Nu de UAV drone steeds meer op de voorgrond komt, verschijnen er ook meer toepassingen die in combinatie met een UAV voldoende geld en tijdsbesparend kunnen werken. Denk hier vooral aan een dure helicopter die minstens met 2 mensen de lucht in moet of aan werknemers die op grote hoogtes moeten werken waar ook de veiligheid niet altijd gegarandeerd is. In deze omstandigheden zou je een UAV drone kunnen inschakelen die altijd ter uwer beschikking staat en snel inzetbaar is.

Mits enkele aanpassingen is het mogelijk om eender welk type camera te monteren op de cameragimbal. Ook de GPS biedt vele mogelijkheden zoals waypoints en mapping.

Voor de niet standaard toepassingen bieden we op maat gemaakte oplossingen. Dit kan gaan van een grijparm voor staalname tot een volledig bewakingsysteem voor bedrijven

Brandweer / Civiele Bescherming

Een grote uitslaande brand is veel overzichtelijker vanuit de lucht zonder gevaar voor piloot zodat de mensen op het terrein betere instructies krijgen en de juiste beslissingen kunnen nemen. Terreinen die slecht toegankelijk zijn kunnen zo toch snel verkend worden. Hierbij worden de beelden live doorgestuurd naar één of meerdere grondstations. Met een thermische camera kan je door de rookontwikkeling kijken en eventuele slachtoffers snel localiseren.

brandweer inspectie
industriele inspectie

Industriële inspecties

Grotere bouwwerken zoals stuwdammen of koeltorens kunnen veilig geïnspecteerd worden met onze drones, afhankelijk van het soort inspectiewerk kan een gewone camera of een infraroodcamera ingezet worden. Andere sensoren of detectoren (gasdetectie) kunnen ook gemonteerd worden. Hier speelt vooral het voordeel dat deze sites meestal moeilijk bereikbaar zijn voor helicopters en dus de UAV drone een perfecte oplossing is om installaties te inspecteren, te filmen of te fotograferen.

Bewaking / Security

Voor grotere oppervlaktes zoals industrieterreinen, havens en winkelcentra is het zeker een pluspunt om over een UAV te beschikken die uitgerust is met een thermische camera.  Bij nazicht heb je vanuit de lucht een goed overzicht van alle warmtebronnen zodat eventueel ongewenste personen kunnen gelokaliseerd worden. Recent gebruikte voertuigen geven tot na een uur nog genoeg warmte af om duidelijk waarneembaar te zijn en kunnen gekoppeld worden aan verdachte activiteiten in de omgeving. De beelden kunnen live doorgestuurd worden naar meerdere grondstations.

bewaking-security
drone fotogrammetrie

Mapping / Fotogrammetrie

Door luchtfoto’s te koppelen aan GPS coördinaten kunnen er door middel van fotogrammetrie ruimtelijke metingen gedaan worden in een 3D puntenwolk, van elk puntje zijn de coördinaten gekend. Door de opnames te laten overlappen kunnen we ook een DSM of Digital Surface Model van een terrein of landschap maken. Luchtfoto’s worden bewerkt met fotogrammetrie software.

Remote sensing / Cropmonitoring

In Frankrijk zijn de eerste grote wijnboeren zoals Bernard Magrez al begonnen met het monitoren van hun wijngaarden met een UAV in combinatie met een infraroodcamera. Die beelden kunnen vervolgens geanalyseerd worden met vineyard management software. Uit die analyse zal blijken welke zones een gespecificeerde behandeling kunnen gebruiken zoals drainage of extra bemesting. Vanuit de beelden kan de optimale rijpheid van de verschillende zones bepaald worden en kan de oogst hierop afgestemd worden.

remote sensing
 warmtecamera drone

Search and rescue

Onze drones kunnen uitgerust worden met een infrarood camera en maakt search and rescue operaties mogelijk zonder de hulp van een helicopter te moeten inroepen. Veel plaatsen zijn ook niet altijd geschikt om met een helicopter rond te vliegen, denk hierbij aan dichte bebouwing of bebossing. Beelden kunnen naar meerdere locaties doorgestuurd worden zodat iedereen op de grond mee kan volgen en evalueren.

Dit artikel gaat over zo een actie: link

Zonnepanelen

Visuele inspectie van zonnepanelen met zowel RGB camera als infraroodcamera voor het opsporen van schade of defecten en hotspots.

zonnepanelen inspectie