Akoestische beeldvorming, met name door middel van speciale apparaten zoals de AI865, wordt gebruikt voor het opsporen van gedeeltelijke elektrische ontladingen (PD). Dit proces is cruciaal voor het onderhoud en de monitoring van hoogspanningsapparatuur, aangezien PD een belangrijke indicator is van isolatieverslechtering die kan leiden tot apparatuurstoringen.

 

Deze apparaten maken gebruik van hun vermogen om geluiden in het ultrasone frequentiebereik te detecteren en lokaliseren. PD’s produceren geluiden in dit bereik, die vaak onhoorbaar zijn voor het menselijk oor, vooral in lawaaierige omgevingen. Met een akoestisch beeldvormingsapparaat kunnen gebruikers een gebied scannen en de locatie van ultrasone geluiden die door PD worden gegenereerd, visueel op een digitaal beeld van de geïnspecteerde componenten zien.

 

Deze apparaten bieden verschillende voordelen voor het onderhoud van elektrische systemen:

– *Veiligheid*: Technici kunnen PD-punten vanaf een veilige afstand visueel lokaliseren, waardoor het risico op blootstelling aan gevaarlijke situaties wordt verminderd.

– *Efficiëntie*: Ze stellen gebruikers in staat om snel en nauwkeurig defecte slots te scannen en te pinpointen, waardoor inspectietijden worden verkort.

– *Gebruiksgemak*: Deze apparaten zijn ontworpen voor eenvoudige bediening, waarbij weinig tot geen training vereist is. Gebruikers kunnen het apparaat aanzetten, de frequentiebereik selecteren en beginnen met scannen.

 

De AI865 imagers onderscheiden zich door hun geavanceerde functies, zoals het vermogen om PD te detecteren en te lokaliseren met een hoge mate van nauwkeurigheid, zelfs op afstanden tot 130 meter. Deze apparaten zijn bijzonder nuttig in omgevingen waar toegang tot elektrische componenten beperkt is, zoals in gesloten kasten of hooggelegen en moeilijk bereikbare plaatsen. Ze zijn ook effectief in het genereren van gedetailleerde rapporten en analyseren van PD, wat bijdraagt aan een beter onderhoudsbeheer en het voorkomen van ongeplande uitvaltijd