Landmijn detectie en munitie (UXO) met drones en een magnetometer.

Drones zijn het ideale middel om landmijnen en munitie op te sporen zonder contact te maken met de grond, hiervoor bevestigt men een sterke magnetometer met meerdere fluxgate sensoren onderaan de drone. Met speciale vluchtplanning software kan men een bepaald gebied gaan scannen volgens een vooraf bepaald patroon. Omdat de magnetometer zo dicht mogelijk bij de grond dient te komen wordt de drone uitgerust met een true terrain following optie, die kan bestaan uit een laser altimeter of een radar zodat de drone op dezelfde hoogte ten opzichte van de grond blijft vliegen op terreinen die glooiend zijn of die niet vlak zijn. Optioneel wordt vooraan een collision avoidance sensor gemonteerd zodat de drone niet tegen obstakels vliegt wanneer die bvb buiten zichtbereik vliegt. Doordat er geen personen in het veld komen en het toestel de grond niet raakt is explosie gevaar zo goed als onmogelijk en is dit een heel veilige manier van werken. Na de vlucht kan men de data verwerken en eventueel noise gaan filteren alvorens een 2D map te genereren met de exacte GPS locatie van verdachte objecten.

Aerialsolutions biedt volledige UXO/mijndetectie systemen aan die geïntegreerd worden op drones zoals de DJI M300RTK. Dit toestel is perfect geschikt vanwege de weersbestendigheid en het maximum payload gewicht die overéénkomt met een magnetometer of GPR.

Buiten de drone en sensor payload is er nog extra hardware en software nodig om de magnetometer/GPR te integreerden.  De hardware bestaat uit een laser en radar altimeter die samen met de TTF (true terrain following)  software ervoor zorgen dat de drone op de juiste hoogte blijft ten opzichte van het grondoppervlak en zo het niveauverschil te volgen. De vluchtplanning software zorgt ervoor dat het volledige gebied gescand wordt zonder input van de operator.  Na de vlucht wordt de verzamelde data door de on board computer omgezet in een virtuele map waarop alle gedicteerde objecten worde weergegeven met exacte coördinaten.

Aerialsolutions voorziet training onsite over heel de wereld.

Verder zijn er nog andere toepassingen:
Geosurvey
Detectie van ondergrondse stroomkabels
Archeologie
Exploratie van mijnwinning gebieden

UXO magnetometer drone landmijndetectie