Professionele drones

DJI Matrice M300
Drones worden steeds geliefder en populairder
Een professionele drone kopen komt in België de afgelopen tijd steeds vaker voor. Een drone is een groter of kleiner vliegtuigje (of een helikopter), dat op afstand bestuurd kan worden, dus via remote control. Fanatieke particulieren, liefhebbers van techniek maar zeker ook bedrijven hebben de afgelopen jaren in snel tempo de voordelen van met name geavanceerde drones ontdekt, zoals de drones van het mondiale topmerk DJI. Als liefhebber en professional je handen van dit soort prachtige drones afhouden, is natuurlijk erg lastig. Speciaal omdat de drones van de huidige generatie een aantal imposante voordelen te bieden hebben voor hun gebruikers. In deze bijdrage lees je over de fraaiste pluspunten die een professionele drone te bieden heeft. Verder zetten we de belangrijkste modellen drones, hun specificaties en de mogelijkheden die drones bieden voor je op een rijtje.

Bekijk hier al onze modellen en payloads: Professionele drones

Een van de grootste pluspunten: inspecteren op grote afstand

Een van de grootste pluspunten van een professionele drone is de mogelijkheid die bedrijven, de overheid, het leger en andere geïnteresseerden hebben om op afstand inspecties en controles te kunnen uitvoeren. Drones kunnen voorzien worden van een of meer camera’s en hebben tegenwoordig via remote control al snel een vliegbereik van 2 o meer kilometer. Er zijn zelfs drones die over een afstand van maar liefst 100 kilometer of meer draadloos bestuurd kunnen worden. Dit betekent dat er op afstand dijken, gebouwen, bruggen, maar ook vijandelijke doelen bekeken en gefilmd kunnen worden.

Drones zijn ook ideaal om origineel beeldmateriaal te maken

Particulieren, liefhebbers en filmmakers kunnen drones prima gebruiken om over of op grote afstand gave en originele video-opnames vanuit de lucht te maken. Met een goede professionele drone, zoals een DJI Drone, kunnen er perfecte opnames gemaakt worden van speciale gebeurtenissen, natuurgebieden of gebouwen. Zo kan bijvoorbeeld een bruiloft op het strand, of waar dan ook, prachtig van bovenaf worden gefilmd. Maar ook bedrijfsfeesten, historische bouwwerken of grote manifestaties als Koningsdag of een Bevrijdingsfestival en dergelijke, kunnen door de inzet van een drone met camera schitterend en op een unieke manier in beeld gebracht worden. En denk bijvoorbeeld aan prachtige natuurbeelden die je tijdens een vakantie met een drone kunt maken. Dat kunnen zowel videobeelden zijn, als luchtfoto’s. Zo creëer je onvergetelijke herinneringen aan de mooiste momenten uit je leven.

Levensreddende functie van drones als er sprake is van noodsituaties

Steeds meer wordt ingezien dat een drone van professionele kwaliteit in uiteenlopende situaties een levensreddende functie kan hebben. Zo kunnen drones gebruikt worden voor spoedbezorgingen van ziekenhuizen, laboratoria of apotheken, bijvoorbeeld om snel organen, bloed en medicijnen af te leveren.

En vergeet deze pluspunten van drones niet

Mensen die de voordelen van drones hebben ontdekt, waarderen het milieuvriendelijke karakter van de drone ook erg. Drones vliegen op elektriciteit en niet op kerosine of benzine en zijn daarom milieuvriendelijk. En natuurlijk zijn ze ook kleiner dan echte vliegtuigen of helikopters, waardoor het energieverbruik een stuk lager is.
Naast het milieuvriendelijke karakter van elektrische drones voor professioneel gebruik, kunnen drones ingezet worden om de veiligheid te verhogen. Zo kunnen politie en reddingsdiensten drones inzetten om vermiste personen, op land of op zee, en voortvluchtige criminelen op te sporen. Doordat dit via de lucht gebeurt, kunnen opsporingen veiliger uitgevoerd worden.
Ten slotte nog een laatste echte pre van het fenomeen drone: in de toekomst kunnen met drones ook postpakketjes verstuurd gaan worden. Dit gaat waarschijnlijk schelen in de verzendkosten van pakketjes, omdat er dan minder busjes en personen nodig zijn om het vervoer te regelen en het transport dus goedkoper wordt.

Modellen drones: welke soorten drones zijn er tegenwoordig verkrijgbaar?

Er zijn vandaag de dag talloze soorten en modellen drones. Doorgaans worden de volgende types drones onderscheiden: FPV (first-person view) drones, quadcopters, mini drones, stunt drones en hexacopters.
Een van de populairste dronevarianten zijn de FPV drones. Deze drones hebben altijd een camera aan boord en zijn te besturen via livebeelden van de betreffende camera. FPV drones beschikken over vier propellers, waardoor zeer precies bestuurbaar zijn. Doordat de bestuurder live kan meekijken met de drone, kunnen FPV drones over grote afstanden worden bestuurd. Fijn is verder dat FPV drones verkrijgbaar zijn voor aantrekkelijke instapprijzen. Tot de populairste soorten FPV drones behoren met name de diverse modellen van het kwaliteitsmerk DJI, zoals de Aspire, de Mavic Pro en de diverse uitvoeringen van het type Phantom.

Naast de FPV drones zijn de zogenoemde quadcopters een fraai soort drone. Qua vormgeving lijken deze drones op de FPV drones. Quadcopters beschikken echter niet per definitie over een FVP camera of ander soort camera. Let hier dus op bij de aankoop. Quadcopters zijn vooral populair om pakketjes en kleine spullen te vervoeren, omdat ze erg wendbaar en perfect te besturen zijn.
Weer een andere variant van de drone zijn de zogeheten mini drones. De naam van dit type drone zegt het al: het gaat om kleine drones. Drones die klein en licht zijn, en gewoon binnen gebruikt kunnen worden. Zeker voor kinderen en beginnende dronebestuurders is de mini drone een goede keuze. Ze zijn vaak erg voordelig. Een nadeel is dat deze drones vaak wat sneller dan gemiddeld kapot kunnen gaan.

Verder zijn er nog de zogenoemde stunt drones. Deze drones worden vooral hobbymatig gebruikt om met vrienden of bekenden allerlei vliegstunts mee uit te halen. Met deze drones kun je onder meer salto’s maken, opzij rollen in de lucht of een looping maken. Dit type drones is vaak wat robuuster, omdat stunt drones wendbaar moeten zijn en ook klappen moeten kunnen opvangen. Het leuk aan stunt drones is verder dat ze vaak al voor relatief geringe prijzen verkrijgbaar zijn en je er ook snelheidsraces in de lucht mee kunt houden. Veel stunt drones zijn voorzien van camera’s, zodat je gave opnames kunt maken van jouw trucs.
Ten slotte zijn er nog de hexacopters, die ook wel eens aangeduid worden als hexadrones. Dit zijn speciale drones die over zes propellers (de term hexa betekent zes) beschikken en daardoor erg stabiel in de lucht kunnen zweven. Om deze reen wordt de hexacopter vaak ingezet om vracht en pakjes te vervoeren door de lucht. Mocht er onverhoopt een van de zes propellers uitvallen en niet meer werken, dan valt een hexacopter niet direct uit de lucht maar blijft deze vliegen. Dit zijn natuurlijk mooie voordelen, maar hexacopters hebben ook een goot nadeel. Vergeleken met de quadcopters, die vier propellers hebben, zijn ze naar verhouding namelijk erg duur.

Nog meer mogelijkheden die drones te bieden hebben

Binnen de genoemde categorieën drones is er qua prijs-kwaliteitverhouding en mogelijkheden veel variatie. Naast de kwaliteit van de drone zelf en het vliegvermogen, is er ook een verschil in camerakwaliteit. Daarom is het belangrijk om voor jezelf goed te bepalen wat je met je drone wilt doen. Gaat het op professioneel gebruik, zoals transport of het maken van video-opnames op lastig te bereiken locaties? Kies dan voor de best mogelijke kwaliteit! Wil je daarentegen vooral hobbymatig aan de gang met drones vliegen, dan kun je volstaan met een drone die iets minder geavanceerd is, maar vaak ook voordeliger in de prijs is. Succes met kiezen en alvast veel vliegplezier toegewenst moet jouw favoriete drone!