Een professionele drone kopen?

aerialsoluti blog, Geen categorie

Voor u een professionele drone wenst aan te kopen moet u eerst een paar belangrijke punten overlopen.

Payload

Wat wil ik met de drone gaan doen en welke payload gaat eronder komen te hangen? Heb ik genoeg aan een Gopro camera of wil ik er een professionele filmcamera onder? Een infrarood warmtecamera of een LIDAR scanner? Je hoeft geen wiskundige te zijn om te weten dat een Gopro van 100 gram veel minder draagkracht nodig heeft dan een fullframe fototoestel van 1000 gram.
De vliegtijd van een drone hangt af van het gewicht van de payload, indien je lange vliegtijden wilt is het best om zo licht mogelijk camera of payload te gebruiken.

Cameragimbal

Wil je gewoon meekijken met de camera of infrarood camera dan is een 2 assige gestabiliseerde gimbal voldoende, wil je echter foto’s nemen of filmen dan is een 3 assige gestabiliseerde gimbal een must met brushless motoren voor een korte reactietijd. De cameragimbal zorgt ervoor dat de camera altijd in horizontale positie zal blijven als u met de drone voor achter of links recht gaat sturen waardoor de drone gaat hellen naar de kant waar hij vliegt. Ook de trillingen die de motoren en propellers produceren worden bij een goede gimbal geneutraliseerd.
Tegenwoordig zijn er geintegreerde cameragimbals op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor drones en dan ook zeer licht zijn.

De meer gesofisticeerde gimbals kunnen ook objecten volgen die gelocked worden zoals bijvoorbeeld een toren waar rond gevlogen wordt en de camera altijd naar het center van de toren zal blijven kijken ongeacht hoe u de drone zal draaien, hierdoor kan u altijd perfect beelden van de toren nemen.

DJI zenmuse x4s

20 Megapixel camera van DJI

Frame

Afhankelijk van de te dragen payload gaat men kijken naar welk frame men het beste kan gebruiken, bijvoorbeeld een quadcopter met 4 motoren of een X8 met 8 motoren voor heavy lift toepassingen. Deze configuraties zijn de meest gebruikte:
Tricopter of Y6 – 3 of 6 motoren
quadcopter X4 – 4 motoren
hexacopter – 6 motoren
octocopter X8 – 8 motoren

professionel drone motorconfiguraties

Meest gebruikte motor configuraties

Eens je gekozen hebt wat je payload gaat worden en welke vliegtijd je wenst te behalen word er gekeken naar welke motoren, speed controllers en propellers je nodig hebt. Er is zoveel keuze dat een leek hier niet snel uit zal geraken.

P.S.: Bij hoog risico vluchten in Klasse 1a vereist het DGLV* minstens 6 motoren zodat men het toestel veilig kan landen bij een motor uitval.

Flightcontroller

De flightcontroller is eigenlijk de hersenen van de drone, deze zal alle inkomende signalen doorsturen naar de juiste componenten om een stabiele vlucht mogelijk te maken. Hier is ook keuze te over zodat je niet meteen gaat weten met wat je het beste begint. Er zijn bijvoorbeeld flightcontrollers van DJI, de N3 en de A3 dewelke meer high end van DJI is maar langs de andere kant is er ook de Pixhawk van 3DR dewelke heel veel uitbreidingsmogelijkheden hebben voor ontwikkeling of research doeleinden. Verder is er ook nog de militair grade flightcontroller van Micropilot. Zo zie je maar dat als je een professionele drone wil kopen er meer bij komt kijken dan misschien aanvankelijk gedacht.

Veiligheid

De flightcontroller heeft ook meestal wel enkele safety features aan boord waardoor het toch net iets veiliger vliegen in onder bepaalde omstandigheden. Zo is er meestal een failsafe aanwezig waar door in een noodsituatie (verlies signaal groundstation) de drone automatisch naar het punt zal keren waar hij was opgestegen en automatisch de landing inzetten. Hiervoor is het wel belangrijk dat de GPS zijn startpositie of homepoint heeft kunnen opslagen.

Een andere handige feature is de IOC oftewel Intelligent Oriënt Control, wanneer u iets verder weg gaat vliegen en u heeft de drone zodanig gedraaid dat je niet meer weet wat de voor of achterkant is dan kan u de IOC inschakelen en zal het toestel steeds naar u toevliegen als u de stick naar u toe trekt ongeacht welke richting de neus van het toestel zich bevindt. Dit ook weer op voorwaarde dat de GPS zijn startpositie en oriëntatie heeft kunnen opslagen.

Steeds meer en meer worden professionele drones uitgerust met obstacle avoidance sensoren zodat het toestel obstakels detecteert en ontwijkt of volledig afremt.

sense and avoid

Failure

Een quadcopter waar één motor van uitvalt valt onbestuurbaar uit de lucht, een hexacopter daarentegen kan nog bestuurd worden als u er de ervaring voor heeft en een octocopter ondervindt weinig tot geen last bij een failure van een motor of speedcontroller. Hiervoor is het toch belangrijk om te opteren voor kwaliteitsonderdelen en zeker als het op elektronica aankomt. Een motoruitval met onderdelen van kwaliteit is vrij uitzonderlijk al moet hier ook rekening gehouden worden met de kwaliteit van diegene die het toestel assembleert.

Als u een professionele drone wil kopen waar ook een kostelijke payload komt hangen kan u ook opteren om een parachute te laten installeren, deze zal niet alle schade voorkomen maar toch aanzienlijk verminderen.

Video transmission

Met een professionele drone is het hoogstwaarschijnlijk de bedoeling dat er live beelden worden doorgezonden worden naar de groundstation zodat bijvoorbeeld een fotograaf perfect ziet welk frame hij gaat gebruiken om zijn foto’s te nemen. Ook hier zit nogal wat verschil waarbij je met een goedkopere analoge video transmitter wel wat storingen zal krijgen op je scherm afhankelijk van de gebruikte antennes en de obstakels in de omgeving. Beter is om hier te opteren voor een digitale verbinding met zo weinig mogelijk vertraging en een full HD videosignaal. Een digitaal signaal is ook veel veiliger dan een analoog signaal omdat het versleuteld is.

Waypoints en mission planning

Door gebruik te maken van de GPS kunnen we vanop een tablet of laptop een route met waypoints gaan ingeven. Deze route zal helemaal autonoom door de drone afgelegd worden zodat de focus op de opnames kan gelegd worden. In het geval van mapping surveys zal ook de camera hier op verschillende waypoints opnames maken zodat er een compleet en volledig beeld is van het te onderzoeken gebied volgens de gekozen overlap en vlieghoogte.

RTF* drones

Er is natuurlijk ook een ruime keuze aan vliegklare professionele toestellen die door ons vliegklaar geleverd worden en standaard voorzien zijn degelijke camera’s of die je onderling kan wisselen.

*DGLV Directoraat Generaal Luchtvaart

*RTF Ready To Fly

Share this: